оригинальный подарок купить, необычный подарок заказать
дизайн-студия
услуги дизайнера-декоратора, услуги художника-декоратора

дизайн-студия.com.ua 

Міністерство культури і туризму

Академія Керівних Кадрів Культури і Мистецтв

 Київ 2008р.

Пояснювальна записка до проекту

дизайнера: Якимчук Наталії Андріївни

 

Вступ

Загальні відомості про об’єкт що проектується

    Об’єкт  проектування – придорожній бар, який розташований у місці влаштування стрит рейсінгу (street racing) – автомобільних змагань, гонок, форумів.

    До підприємств суспільного харчування вищої категорії відносять ресторани, кафе, бари, які відрізняються найбільш високим рівнем обслуговування, складністю асортименту й також високим рівнем архітектурно-художнього оформлення приміщень й досконалим технічним обладнанням.

  Бар – спеціалізоване підприємство швидкого обслуговування, призначене для реалізації змішаних напоїв (коктейлів) у широкому асортименті. У барі також реалізують блюда, закуски й кондитерські вироби.

    Бар призначений саме на аудиторію за інтересом – любителі автомобілів, швидкості та азарту. В ньому відвідувачі  мають можливість спілкуватися, обговорювати  події гонок, автомобільні новинки , відпочивати в затишному саме для них оточенні, послухати музику, а також  доповнити подивитися виступи артистів вар’єте.

    Бари бувають наступних категорій: люкс, вищої , І, ІІ – у залежності від рівня технічної оснащеності й організації обслуговування.

    Запроектований нами авто-бар відноситься до категорії люкс , тому що характеризується високим рівнем архітектурно-художнього оформлення залів, їх технічного оснащення. В асортимент напоїв входять тільки елітні як вітчизняні так і імпортні, та першокласна фірмова кухня.

    У барах категорії  люкс  передбачається організація естрадних концертів (вар’єте). 

Кількість місць у залі – 30

    Незалежно від націнювальної   категорії у всіх барах повинна бути стереофонічна звукопровідна апаратура, телевізори, гральні автомати.

Реклама - візуальна інформація яка  привертає увагу та запрошує до закладу.

        Окрім вивіски бару,  за декілька метрів від входу на дорозі, яка веде до бару знаходиться об'ємний рекламний стенд  у вигляді логотипу закладу – автомобіль в тарілці, який  обертається навколо своєї осі та яка містить вказівки годин роботи бару.

Загальна частина, ідеї:

1.    Фасад: Америка 50-60рр.

2.    Інтер’єр, по задумці, більш нагадує розважальний музей автомобілю.

3.    Барна стійка у вигляді автомобілю Cadillac Eldorado 1959.

4.    На підлозі відбитки від протекторів шин.

5.    Логотип у вигляді шини на тарілках та пляшках.

6.    Відвідувачі сидітимуть на диванах з салонів авто

7.    Бензоколонки з пивом

8.    Стіни обвішані постерами

Запропоновані назви:

·       Supersonic speed - сверхзвуковая, бешеная скорость

·       Steady speed - постоянная скорость

·       Top speed - максимальная скорость

·       Full speed - максимальная скорость

·       Pick up speed - набирай скорость

Екстер’єр

          Аналоги в минулому:

Аналог №1 Придорожній бар. Назва: «Придорожній обід»/ «Roadside diner»

дизайн-проект кафе-бар

 

Аналог №2 Придорожній бар. Назва: «сцени із вінтажної  Америки  30-50рр.»

Дизайн придорожного бара Киев. Нанять дизайнера Киев

 Бари  того часу проектування фасаду оформлювали лаконічними декоративно-художніми засобами,  домагаючись просторості у приміщенні.

    Для того щоб, вхід у бар був помітним ще заздалегідь та привертав на себе увагу, ніби запрошуючи відвідувачів  ми добивалися гармонійного поєднання архітектурних деталей фасаду та його освітлення у вечірній час. Зовнішнє освітлення зроблено таким чином, щоб воно підкреслювало окреслення архітектурних форм, позначаючи заїзд та підхід до будівлі.

    Часто поверхню фасаду роблять заскленою, використовують дзеркальне поліроване скло. Суцільне чи часткове засклення дозволяє застосовувати декоративні вітражі з підсвічуванням. При чому  цілком  доречно влаштовувати тут внутрішні дворики й газони, для того щоб фасад вписувався в оточуюче середовище, тобто створюється художньо-естетична єдність архітектурного образу та природи. Це робиться для приємного естетичного сприйняття у відвідувачів.  

     Над входом зроблений виносний піддашок . Це захист від дощу, снігу  - одна із ознак турботи до відвідувачів бару.

        Тип дверей залежить від потоку людей у часи «пік». Присутність запасного виходу.  Повітряно-теплова завіса у завантажувальних, складських й промислових приміщеннях S більш ніж 10 кв.м. двері шириною 1,2 м., ширина зовнішніх дверей – 1,5м. Всі двері призначені для евакуації повинні відчинятися у бік виходу. У кафе та барах, так як і в ресторанах передбачається тамбур,  який не дає проникнути холоду всередину.  

 

Інтер’єр

    З архітектурної точки зору сучасний бар розглядається як гармонійне поєднання трьох зон:

1.     Приміщення для приготування їжі (підсобна зона-технологічний комплекс);

2.     Приміщення для приймання їжі (зал);

3.     Реакриаційна зона (естрадна сцена, зона гральних автоматів).                                   

4.     Загальна частина:

 

    Планувальне рішення об’єкта проектування - центричне, центром композиції всього першого поверху - є бар з барною стійкою у вигляді автомобілю Cadillac Eldorado 1959, навколо якого зосереджені всі інші кімнати.

   Єдність стилю  в інтер’єрі підпорядковано одній темі – автомобіль від його початку існування та до сучасності. Інтер’єр має свій динамічний настрій гонки та дух автомобіля. А також, у нашому випадку стиль дизайну інтер’єру не впливає на асортимент страв та напоїв, але безперечно впливає на стиль оформлення меню, посуд та одяг персоналу.

 

Освітлення

  За стилем інтер’єру ми обрали теплі відтінки освітлення, ступенем яскравості якого можна варіювати . Освітлення сприяє на психологічний вплив відвідувачів. Коли потрібно швидко обслугувати учасників автомобільного з'їзду, форуму, фестивалю у залі вмикають повне освітлення, для того щоб надати можливість відвідувачам спілкуватися, коли час наближується до вечірнього, тоді світло притлумлюють для того щоб надати можливість відвідувачам відпочивати в своє задоволення.

    Гардеробні, вбиральні, вмивальні, комірчини, мийні, приміщення  для завідуючих промисловістю, технічні приміщення, коридори, а також всі приміщення у підвалах припущено проектувати без природного освітлення.

 

Підлога має малюнок «сліди від протекторів шин»

Кольорове рішення

        Перше враження, від інтер’єру яке впливає на людину, залежить від кольору та малюнку стін, шпалер, підлоги й, звісно, меблів.  За допомогою кольору можна задати настрій, яке буде створювати  кімната, й зорово змінити розміри приміщення. У цьому приміщенні переважає тепла гамма яскравих кольорів.

      З психологічної точки зору сприйняття інтер’єру ми дотримувалися порад  видатного фізіолога  І. П.Павлова, який наполягав, що приміщення, де приймають їжу та відпочивають, нічим не повинно нагадувати про працю, повсякденний клопіт, для сприятливого впливу на нервову систему.  Ми створили середу яка контрастує з повсякденністю, середу спеціалізовану для учасників з'їзду, форуму, фестивалю яких притягує швидкість, гонка, автомобіль .

     Однак окрім естетичних функцій інтер’єр несе утилітарно-функційні – забезпечує оптимальні умови для обслуговування, створює комфорт.

Зал

    Зал є центром архітектурно-планувального рішення бару, функцій не призначення якого визначає його планування . Важливим принципом архітектурної композиції  слугує гармонійне поєднання всіх елементів оформлення.

    Зал має зручне сполучення  з роздачею,   стійкою бару,  посудомийною кімнатою та кухнею. Досягнення такого взаємозв’язку приміщень призводить до покращення та прискорення обслуговування.

Танцювальна площадка

     Норма площі для естради й танцювальної  площі складає 0.15кв.м на одне місце, глибина естради – від 3 до 8м.

Туалетна кімната

     Для відвідувачів ресторану забезпечена можливість вимити руки, поправити зачіску і т.д.

     До санітарного стану пред’являють високі вимоги:

·        бездоганна чистота;

·        у наявності туалетне мило та туалетний папір (у кожній кабінці) ;

·        обладнання - електрорушник , дзеркало;

·        туалетна кімната не повинна розташовуватися близько до зони приймання їжі, вона обов’язково повинна роз’єднуватися  невеликим коридор;

·        нормальна вентиляція та освітлення, що передбачено у нашому проекті .

Мийна

Обов’язковим для кожного бару є приміщення для миття посуду  – мийна, як правило її проектують межовою з залом обслуговування для зручності обслуговування.  Для полегшення дотримання санітарно-гігієнічних норм стін та підлога оброблені керамічною плиткою.

 

 

Допоміжна література:

 

В.В.Усов «Организация обслуживания в ресторанах» Москва 1990

 

 

дизайн-студия.com.ua

сайт создан компанией веб студия